Wednesday, March 31, 2010

Realiti atau fantasi?

Kakitangan kerajaan bawahan yang bergaji RM1,200 sebulan perlu diberi kenaikan lebih kurang RM250 setahun untuk mencapai sasaran pendapatan AS$15,000 setahun dalam Model Ekonomi Baru (MEB). Persoalan yang timbul, ini satu realiti atau fantasi. Kalau realiti mulai tahun 2011 kenaikkan ini mesti diberikan kalau tidak ia akan menjadi ‘janji-janji palsu’. Kerajaan mesti memulakan dengan dirinya sendiri sebelum menyeru pihak swasta mencapai sasaran pendatan AS$15,000 setahun Berikut contoh perkiraan yang mesti diberi oleh kerajaan kepada kakitangannya jika MEB ini serius hendak dilaksanakan.

lihat contoh kenaikkan yang sepatutnya.

1 RM 1,200 + RM 250 = RM1,450
2 RM1,450 + RM 250 = RM1,700
3 RM1,700 + RM 250 = RM1,950
4 RM1,950 + RM 250 = RM2,200
5 RM2,200 + RM 250 = RM2,450
6 RM2,450 + RM 250 = RM2,700
7 RM2,700 + RM 250 = RM2,950
8 RM2,950 + RM 250 = RM3,200
9 RM3,200 + RM 250 = RM3,450
10 RM3,450 + RM 250 = RM3,700

Renungi laporan berita berikut:-
MEB sasar pendapatan perkapita rakyat AS$15,000

2010/03/31
40 peratus penduduk mendapat kurang RM1,500 sebulan

KUALA LUMPUR: Bahagian Kedua Model Ekonomi Baru (MEB) yang dilancarkan pada suku ketiga tahun ini, mempunyai pelan hala tuju ekonomi negara yang lebih lengkap dan terperinci, termasuk mengenai pekerja asing.

Pengerusi Majlis Penasihat Ekonomi Negara (MPEN), Tan Sri Amirsham A Aziz, berkata kerajaan sebelum ini bercadang mengurangkan jumlah pekerja asing, namun pelaksanaannya kurang berkesan kerana tiada perancangan komprehensif serta kurang insentif bagi menjayakannya.

“Sebab itu, kita perlukan rangka kerja yang komprehensif dan insentif yang mencukupi bagi menggalakkan pengurangan pekerja asing,” katanya pada sidang media Invest Malaysia 2010, di sini semalam.

MEB yang dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, semalam bertujuan menjadikan Malaysia sebagai ekonomi maju dan berdaya saing dengan rakyatnya menikmati kualiti hidup serta berpendapatan tinggi hasil pertumbuhan yang inklusif dan mampan.

Menerusi MEB, kerajaan menyasarkan menjadikan Malaysia lebih kompetitif pada peringkat serantau dan global untuk manfaat rakyat dengan pendapatan perkapita meningkat kepada AS$15,000 menjelang akhir dekad daripada AS$7,000 sekarang.

Amirsham berkata, ketika ini kira-kira 40 peratus daripada jumlah penduduk Malaysia terdiri daripada mereka yang berpendapatan kurang RM1,500 sebulan dan Bahagian Pertama MEB yang dibentangkan semalam akan menumpukan terhadap meningkatkan taraf ekonomi golongan berkenan.

Beliau berkata, MPEN percaya saranan yang dikemukakan dalam MEB berupaya membantu negara keluar daripada kekangan berpendapatan rendah untuk muncul sebagai ekonomi berpendapatan tinggi menjelang 2020.

“Bagaimanapun kita mengingatkan bahawa tanggungjawab menjayakannya tidak hanya bergantung kepada kerajaan, sebaliknya kesanggupan rakyat melaksanakan perubahan dalam persekitaran ekonomi yang bergerak pantas,” katanya.

http://www.bharian.com.my/

Sunday, March 28, 2010

kebajikan untuk rakyat.

Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor mengambil satu tindakan yang serius dalam menjaga kebajikan rakyat. Dalam isu pembelian rumah kos rendah, rakyat yang ditawarkan borang permohonan membeli rumah kos rendah lebih tinggi daripada harga sebenar iaitu RM2 disarankan supaya membuat laporan polis atau melaporkannya terus kepada Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor.

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan Selangor yang juga pimpinan PAS negeri, Iskandar Abdul Samad bertidak demikian setelah menerima aduan daripada orang ramai bahawa terdapat pihak menawarkan borang tersebut dengan harga setinggi RM300. memang pun berlaku di mana-mana negeri Bahasa Inggeris en yang borang pun dijual dengan harga yang mahal malah diberi kepada kroni amnu sahaja.

Borang permohonan untuk membeli rumah kos rendah di Selangor adalah hanya RM2 sekeping dan borang tersebut boleh didapati dari Lembaga Perumahan atau dari mana-mana pejabat daerah.

ketelusan dalam agihan rumah kos rendah akan dilaksanakan kerana pimpinan dari kalangan jamaah Islam akan takut kepada Allah apabila ditanya diakhirat kelak tentang amanahnya.
Siapa-siapa yang hendak membeli rumah kos rendah mesti mendaftar dengan Lembaga Perumahan dengan menyatakan lokasi yang hendak dibeli

Hanya mereka yang berpendapatan isi rumah kurang dari RM2,500 sebulan layak membeli rumah kos rendah.

Sudah pasti rakyat dapat menilai kepimpinan Pakatan Rakyat sekarang berbanding dengan kepimpinan yang terdahulu.

Tuesday, March 23, 2010

Guan Eng rasmi makmal sains pertama SARHarakahdaily


PERMATANG PAUH, 23 Mac: Ketua Menteri, Lim Guan Eng telah merasmikan makmal sains pertama sekolah agama rakyat (SAR) di Pulau Pinang, kelmarin.

Sekolah agama rakyat, Madrasah Al-Aminiah yang terletak di jalan Permatang Nibong-Permatang Pauh merupakan antara beberapa buah sekolah agama rakyat yang telah menerima bantuan kerajaan negeri.

“Kita percaya dan yakin bantuan yang diberikan kepada sekolah agama rakyat digunakan dengan telus, dan kita juga percaya ianya digunakan tanpa sebarang kebocoran.

“Maka kerana itu kita memberi bantuan dan ini adalah bantuan pertama seumpamanya kerajaan negeri kepada sekolah agama rakyat,” kata Guan Eng.

Beliau turut memetik ungkapan daripada Khalifah Umar Abdul Aziz: “Ilmu adalah pakaian jasad orang kaya, penolong bagi orang fakir, bukan aku menyatakan bahawa ilmu untuk mencari kekayaan tetapi untuk kenaan, panduan bagi orang miskin”.

Sementara itu, Ustaz Salleh Man selaku Timbalan Yang Dipertua Majlis Agama Islam Negeri (MAIPP) turut merasa bangga kerana selama ini bantuan ke sekolah agama rakyat disekat.

Malah, katanya sekolah-sekolah agama terpaksa melancarkan kempen derma bagi menampung keperluan pembelajaran anak-anak yang belajar di sekolah berkenaan.

Kini, tambahnya kerajaan negeri di bawah Pakatan Rakyat telah memberi bantuan kepada semua sekolah agama bagi meningkatkan kemudahan dan keperluan untuk pembelajaran di sekolah-sekolah agama.

Thursday, March 18, 2010


mari ramai-ramai..............

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP